For All We Know – Take Me Home

8 september 2017 Geen reacties

for-all-we-know-take-me-homeEen aantal jaren geleden, in 2011, mocht ik het debuutalbum van For All We Know masteren – het project van Within Temptation-gitarist Ruud Jolie. Het tweede album, Take Me Home, verscheen op 8 september 2017, en ook hiervoor heb ik de mastering weer voor mijn rekening genomen. Voor dit tweede album werkte Ruud voor de muziek en teksten samen met vocalist Wudstik. De band bestond net als bij de eerste plaat uit Léo Margarit (Pain of Salvation), Kristoffer Gildenlöw (Pain of Salvation), Marco Kuypers (Cloudmachine) en Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten). Daarnaast is Anneke van Giersbergen te horen als gastvocaliste. Tom Sikkers verzorgde de mix in zijn Larger Than Live-studio.

Luister hier naar het album op Spotify, of bekijk hier de teaser op YouTube.

Maiden uniteD – Remembrance

2 april 2015 Geen reacties

Maiden uniteD - RemembranceMaiden uniteD - Remembranceremembrance_album2Maiden uniteD - RemembranceEen aantal jaar geleden had ik al eens het genoegen om het album Across The Seventh Sea van Maiden uniteD te masteren. Dit jaar zal hun nieuwe plaat Remembrance uit komen (zowel op cd als vinyl), voorafgegaan door single Strange World. Voor beide releases tekende mijn voormalige Daybroke-bandgenoot Tom Sikkers voor de mix, en mocht ik wederom de mastering verzorgen. Net als de vorige keer gaat het hier om een bijzonder album, waarop Iron Maiden nummers in nieuwe, akoestische arrangementen zijn te horen zijn. Muzikale bijdragen zijn er van o.a. Damian Wilson (Threshold, Headspace), Ruud Jolie (Within Temptation), Joey Bruers (Up the Irons), Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten), Perttu Kivilaakso (Apocalyptica), maar ook ex-Iron Maiden-leden Paul Di’Anno, Blaze Bayley en Thunderstick.

2013

6 november 2013 Geen reacties

2013 loopt alweer bijna ten einde. Een voor mij persoonlijk erg mooi jaar, met daarin naast een verhuizing een nieuwe set monitors, een nieuwe audio-pc en niet in de laatste plaats een mooie serie uiteenlopende projecten! Op alle gebieden een kleine toelichting.

Zoals gezegd ben ik verhuisd, en hoewel mijn studio qua ruimte en vorm vrijwel gelijk is gebleven, klinkt de nieuwe kamer aanzienlijk beter dan de vorige. Meer ‘leven’, minder flutter echo, en een veel rustigere laagweergave. Daar ben ik erg blij mee! Uiteraard is er ook nog ruimte voor verbetering, waarover komend jaar meer. Verder heb ik in de afgelopen maanden mijn trouwe set zelfgemaakte passieve monitors (een ontwerp van Mark Devlaeminck) met AParte eindversterker als hoofdafluistering vervangen door een set actieve Adam A7X monitors. Tenslotte heb ik mijn inmiddels toch alweer vier jaar oude audio-pc vervangen door een nieuwe. Wederom heb ik de pc volledig zelf samengesteld en gebouwd. Resultaat is een fluisterstille en bloedsnelle pc, waar ik weer een tijd mee vooruit kan. Voor de liefhebbers: check voor de specificatie de ‘Apparatuur‘-sectie van de site.

Tenslotte, maar zeker niet het minst belangrijk: 2013 bracht mij ook weer een paar mooie mastering-projecten. Zonder iemand te kort te willen doen wil ik er graag een paar uit pikken. Aan het begin van het jaar verzorgde ik de mastering voor het mooie full-length album ‘Distractions’ van Guido van Heuvelen. Opname, mix en productie werden verzorgd door Frans Vermast.

YouTube voorvertoningsafbeeldingDaarnaast deed ik ook de mastering van Ava Silver’s EP ‘Friends and foes’. Opname, mix en productie werden verzorgd door Tom Sikkers in zijn Larger Than Live studio. Zie hierboven de clip behorend bij single ‘When it all falls down’, of beluister de hele EP op Spotify. De video kreeg o.a. aandacht op de website van Coldplay!

Ik wil graag afsluiten met het nog kort noemen van een aantal andere projecten van dit jaar: single ‘Gonna win this‘ van Double H (mix door Tom Sikkers), ‘Geest terug in de fles‘ van Speelman & Speelman (mix door JanPeter Hoekstra) en -het meest recent- de cd ‘Bruids- en grafwerk’ van de Dames Voor Na Vieren (mix door mijn oude Woost-medebandlid Koen-Willem Toering).

Op naar een mooi 2014!

 

Burn It To The Ground

22 februari 2013 Geen reacties

Daybroke - Burn It To The GroundEerder deze maand kwam van mijn eigen band Daybroke de eerste uit in een serie van drie EP’s: “Burn It To The Ground”. De opname en mix waren in de handen van Tom Sikkers in de Larger Than Live-studio, de mastering werd door mij verzorgd. Ik ben erg trots op het resultaat, en wil iedereen dan ook graag uitnodigen de videoclip van huidige single “Burn It To The Ground” te bekijken en de hele EP te beluisteren op Spotify, iTunes of Bandcamp!

2012

25 oktober 2012 Geen reacties

Theo Nijland - 't Begin van het eindeEen tijd lang heb ik niets van mij laten horen op dit blog. Dat wil echter niet zeggen dat ik stil heb gezeten, integendeel! 2012 loopt alweer tegen het einde, en het jaar heeft mij een paar mooie projecten gebracht.

Het jaar trapte ik af met de mastering van de tweede EP van een band die zich momenteel de Koning en Koninginnen van rondreizend festival de Popronde mogen noemen, met ruim 20 shows: The Jacks. Luister hier naar Raw & Gorgeous op Spotify.

Daarna heb ik hard gewerkt aan ’t Begin van het einde, de prachtige nieuwe plaat van Theo Nijland. Voor dit album verzorgde mijn vader Jakob de productie, ikzelf nam de mix en mastering voor mijn rekening. Ik maakte verder onderdeel uit van de 13-koppige ‘Droomband’ van Theo, waarmee we bijna 30 shows op de Parade speelden in Den Haag en Amsterdam, en daarnaast ook bij de cd-presentatie die afgelopen september in de Kleine Komedie plaatsvond. Een geweldige ervaring!

Vervolgens heb ik de masters verzorgd voor twee full-length albums: Shadows Of My Yesterdays van de Tilburgse band Chapter7, en Across The Seventh Sea van Maiden uniteD. Deze laatste plaat is een bijzondere: je hoort er Iron Maiden nummers zoals je ze nog niet eerder hoorde – in nieuwe, akoestische arrangementen. De master kwam in twee varianten, namelijk eentje voor cd en eentje voor vinyl. Luister hier naar het resultaat op Spotify!

Het jaar sluit ik af met nog twee andere projecten, waarover later meer..

The Jacks

24 april 2011 Geen reacties

Recentelijk ben ik bezig geweest met de mastering van de EP van The Jacks. Voor de Tilburgers onder ons is het moeilijk om The Jacks in de afgelopen tijd niet op een podium gezien te hebben. Maar voor de volledigheid: The Jacks is een viermansband. Of eigenlijk moet ik zeggen: een band met drie vrouwen en één man. Wat deze vier muzikanten op het podium brengen is nu ook vastgelegd op een EP: vijf te gekke pop/rocksongs, waar de energie werkelijk vanaf spat! De opname en mix is verzorgd door Tom Sikkers in zijn Larger Than Live studio, mastering zoals gezegd door ondergetekende.

Twee plugins die ik hierbij gebruikt heb, wil ik even speciaal vermelden. Als limiter heb ik de FabFilter Pro-L gebruikt. Deze limiter heeft in een aantal recente projecten een plekje verworven bij mijn favoriete plugins. Daarnaast heb ik voor deze master de nieuwe Studer A800 tape-simulatie plugin van Universal Audio aan de tand gevoeld. Heel uitgebreid heb ik hem nog niet onderzocht, maar zoals bijna gewoon bij Universal Audio lijkt ook dit weer een plugin van bijzonder hoge kwaliteit te zijn; indrukwekkend!

De EP van The Jacks zal in mei gepresenteerd worden. Houd in de tussentijd hun website en Facebook in de gaten voor de details!

For All We Know

18 februari 2011 Geen reacties

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier iets van me heb laten horen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik stil heb gezeten. Integendeel! De afgelopen maanden heb ik gebruikt om mijn studie aan de Rockacademie (waar ik alweer even mee gestopt was) alsnog af te ronden. Eind januari was het zover: ik ben afgestudeerd met mijn project over mastering. Mag ik eindelijk officieel mijn beroep uitoefenen 😉 Naast het afstuderen ben ik druk bezig geweest met mijn band Daybroke. We hebben gewerkt aan nieuw materiaal, en we zijn volop bezig met het voorbereiden van onze nieuwe single. Spannend dus!

Er is echter ook weer wat nieuws te melden op het Studio 2Notes-vlak. De afgelopen week ben ik bezig geweest met het masteren van het album van het solo-project van Within Tempation-gitarist Ruud Jolie, For All We Know. Ik mag wel zeggen dat het een bijzondere plaat is geworden. Naast Ruud doen er verschillende interessante muzikanten mee in de band: Wudstik, Kristoffer Gildenlöw, Léo Margarit, Thijs Schrijnemakers en Marco Kuypers. Daarnaast zijn er gastbijdragen van o.a. Sharon den Adel en Damian Wilson. De mix is verzorgd door Tom Sikkers. Zie voor meer informatie http://www.forallweknow.net/

Beam Orchestra, Bridget, Chapter7 en Zoé Red

26 augustus 2010 Geen reacties

Er zijn weer wat nieuwtjes te melden over een aantal masteringprojecten die ik de afgelopen tijd heb afgerond.

Allereerst heb ik drie klussen gedaan waarbij de mix weer van de hand van mijn bandmaatje Tom Sikkers was; twee nummers van Beam Orchestra die live zijn opgenomen in de beroemde Ancienne Belgique in Brussel. Eigenzinnige muziek, uitgevoerd door een elfkoppige band. Erg inspirerend, erg leuk om te doen. Daarnaast de debuut-EP van Bridget (van Zundert). Een bijzondere verzameling van vijf songs op een EP, die op zondag 12 september gepresenteerd zal worden in Tilburgs muziekcafé Cul de Sac. Het laatste project van Tom’s hand is het nummer Crash van het Tilburgse Chapter7. Rock in de traditie van bands als Stone Sour, Alice in Chains en Puddle of Mudd. Kortom: drie zeer uiteenlopende acts waarbij Tom en ik zeer prettig hebben samengewerkt.

Tenslotte heb ik twee jazzy soulnummers gemasterd voor de nieuwe promo van zangeres, songwriter en performer Zoé Red, Stay en Take Love Slow. Meer over haar kun je vinden op haar website.

Bij al deze projecten heb ik zeer dankbaar gemaakt van twee van mijn recente Universal Audio aankopen: de Manley Massive Passive en de Empirical Labs Fatso plugins. Die hebben zich in korte tijd onmisbaar gemaakt bij mijn masteringactiviteiten!

Big Deal en Straf

16 mei 2010 Geen reacties

Na een relatief rustige periode heb ik me afgelopen week weer op twee mastering-klussen kunnen storten. Beide EP’s zijn grotendeels opgenomen, geproduceerd en gemixt door mijn bandmaatje Tom Sikkers in zijn Larger Than Live studio.

De eerste EP is een hiphop-compilatie die de titel “Big Deal” heeft meegrekegen. De tweede bevat een vijftal nummers van de Bossche band Straf. Naar eigen zeggen maakt Straf “pompende polderpolka”, en in die benaming kan ik me wel goed vinden.

Beide projecten hebben mij de gelegenheid gegeven de demo van de nieuwe UAD Manley Massive Passive uitgebreid aan de tand te voelen, en na ermee gewerkt te hebben, vrees ik dat aanschaf onvermijdelijk is. Waanzinnig! Het niveau van plugins is het afgelopen jaar beduidend naar een hoger plan getild, als je het mij vraagt. Het wordt zo steeds leuker om in-the-box te werken!

Daybroke “What Nature Started” recensies

14 mei 2010 Geen reacties

Zoals wellicht bekend is het debuutalbum “What Nature Started” van mijn eigen band Daybroke een uitgesproken do-it-yourself-product. Naast uiteraard het musiceren, waren ook de productie, opnames, mix en mastering in onze handen. De mastering is uitgevoerd door ondergetekende, de rest is op een enkele uitzondering na gedaan door Tom Sikkers in zijn Larger Than Live studio. De release was inmiddels zo’n anderhalve maand geleden, en de eerste serie recensies zijn zo positief over het geluid, dat ik hier toch een paar quotes wil noemen:

“What Nature Started klinkt ook heel pro, het geluid is moddervet […]” – OOR
“En dat is te horen, want What Nature Started klinkt perfect” – LiveXS
“Met name dat laatste verklaart waarschijnlijk waarom ‘What Nature Started’ vanaf de eerste noot zo ongelooflijk professioneel klinkt. Daybroke’s debuut kan zich qua sound moeiteloos meten met haar Amerikaanse voorbeelden als Foo Fighters, Queen Of The Stone Age en hun muzikale voorvaderen als Soundgarden, Nirvana en Pearl Jam. Geweldig geluid, perfecte mix, geen noot teveel, evenwichtige arrangementen en alles retestrak gespeeld door geroutineerde muzikanten. Ook de zang, vaak het zwakste punt van een band, is erg goed.” – MusicFromNL

Niks om ons voor te schamen, lijkt me!